Aminokwasy – najważniejsze dla naszego zdrowia

Aminokwasy budulcem kolagenów ColwayCzy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, drogi czytelniku, które ze związków budujących nasze ciało są najważniejsze? Białka, cukry, a może tłuszcze? Odpowiedź wydaje się oczywista, tym bardziej, że udzieliliśmy ją w tytule, ale czy wiemy dlaczego tak się dzieje? Na pewno słyszałeś, że życie na ziemi jest oparte o białko, prawda? Otóż aminokwasy, będąc budulcem białek, mają niezwykłą zdolność budowania i regeneracji tkanek żywego organizmu. Bywa czasami tak, że w rekordowym niemal tempie możemy zaobserwować u kogoś zrastanie się złamań czy gojenie ran. Jest to sytuacja, w której organizm dysponuje kolagenem ustrojowym o wyjątkowej kondycji, co przekłada się na wyjątkową wydajność organizmu, ale dzieje się tak wtedy, gdy dzięki obfitości aminokwasów pochodzących z rozpadu białek własnych, czy też dostarczonych z zewnąrz, potrafi on w przyśpieszonym tempie doprowadzić tkankę do normy.

Pisząc „normy” mam na myśli taki stan, w którym organizm samodzielnie rozwiązuje do końca swój problem wynikający z gwałtownego urazu.

Przykład urazu jest dość skrajny, lecz dobrze obrazuje rolę aminokwasów w naszym organizmie. Czy to są dostarczane z pożywieniem, czy też powstałe w wyniku rozpadu własnych białek pełnią następującą rolę:

  • Uczestniczą w biosyntezie białka, materiału budulcowego tkanek i organów.
  • Będąc niepotrzebne ulegają spalaniu i uwalniają energię podobnie do cukrów i tłuszczów.
  • Wykorzystywane są do tworzenia innych związków zawierających azot, jak: adrenalina czy witamina PP.

Warto mieć świadomość, że w naszym organizmie nieustannie zachodzą procesy wymiany aminokwasów - organizm ciągle się regeneruje. Obieg aminokwasów u dorosłego człowieka o wadze ciała około 70kg wynosi około 400g na dobę. Z tej liczby około 100g to aminokwasy, które są przyswajane na bieżąco z pokarmu, a pozostałe 300g pochodzi z rozpadu białek naszego organizmu. Uwolnione podczas procesu rozpadu białek lub trawienia aminokwasy wędrują do krwi i tworzą zbiory wolnych aminokwasów, tworząc rezerwuar, z którego organizm czerpie, nieustannie regenerując się i dążąc do zachowania maksymalnej harmonii fizjologicznej. Nie wszystkie z nich są używane jako budulec - część ulega utlenianiu, czyli spalaniu, w celu uzyskania energii. Cały problem polega na tym, żeby bilans był dodatni, czyli musimy dostarczać z pokarmem taką ilość aminokwasów, jaka została wcześniej spalona. W przeciwnym razie nasz organizm zaczną dotykać przeróżne dolegliwości, które pogłębiając się, doprowadzają do chorób.

Colvita Colway - najcenniejsze źródło wolnych aminokwasówStąd też tzw. wolne aminokwasy - łatwo przyswajalne – są tak niezwykle ważne w utrzymaniu zdrowa naszego ciała, ale także urody. Dlatego też warto zaznajomić się z wyjątkowym na skalę światową suplementem Colvita, który jest unikalnym zbiorem właśnie wolnych aminokwasów pochodzenia kolagenowego, co owocuje niezwykłym wręcz wzmocnieniem zdolności regeneracyjnych naszego ciała, przyczyniając się bardzo wyraźnie do utrzymania zdrowia, kondycji, a także pięknego wyglądu także naszej skóry.

Żeby w pełni zrozumieć możliwości suplementowania naszego organizmu wolnymi aminokwasami warto zrozumieć, że wszelkie zabiegi, urazy, infekcje itp. wywołują zawsze znaczną utratę białka i zwiększają szybkość jego rozpadu (organizm poświęca wtedy mniej ważne organy, by zregenerować się). Ale dzieje się też tak na skutek nieodpowiedniej diety. Dlatego systematyczne spożywanie wolnych aminokwasów jest tak ważne, gdyż wpływa na podniesienie syntezy białek, nie tylko w sytuacji urazu, ale w codziennej regeneracji ciała. Z kolei niedobry białkowe wywołują poważne konsekwencje takie jak:

  • utratę aktywności, energii do życia
  • problemy z koncentracją, z zapamiętywaniem, zaburzenia snu, nerwowość, wybuchowość czy rozchwianie emocjonalne
  • podatność na urazy i kontuzje
  • osłabiona odporność, podatność na choroby itp.

Jak pokazują badania, nie wszystkie białka poddają się procesowi trawienia, czyli rozpadu w żołądku i jelicie cienkim na wolne aminokwasy. Dotyczy to szczególnie włókien kolagenu, które są praktycznie odporne na soki trawienne. Uwolnione jednak aminokwasy zawsze przyswajane są przez nas w jelicie cienkim. Niestrawione białka są wydalane, a zatem nie wszystkie włączą się do procesu wymiany białkowej.

Aminokwasy po przedostaniu się z jelita do krwioobiegu poddawane są dwóm procesom: anabolizmowi, czyli budowania nowych białek oraz katabolizmowi, czyli rozpadowi i później wydalania z organizmu. Aminokwasy, które podlegają przemianom anabolicznym, staną się podstawą do budowy nowego białka, nowych komórek i w rezultacie – nowych tkanek i organów. Stąd dla naszego organizmu jest ważne, żeby spożywać jak najwięcej pokarmów, które uwalniają aminokwasy anaboliczne.

Nieco inaczej wygląda to w procesie katabolizmu. Tutaj podczas rozpadu, oprócz energii wytwarzane są toksyczne związki azotowe. Toksyny te są neutralizowane przez wątrobę, a potem dzięki nerkom wydalane z moczem, dzięki jelitom z kałem, czy dzięki skórze wraz z potem. I tutaj pojawia się niebezpieczeństwo spożywania zbyt dużej ilości kiepskiej jakości białek, które mogą doprowadzić do przeciążenia wątroby i nerek, a w efekcie zatrucia organizmu toksynami.

Problem odpowiedniego spożywania białek polega na tym, że nie sama masa białek określa ich wartość odżywczą. Na podstawie informacji o procentowej zawartości białka w zjedzonym produkcie, nie jesteśmy w stanie ocenić, w jakim stopniu zostanie to białko po pierwsze strawione, a po drugie czy zostanie wykorzystane anabolicznie, czy odwrotnie przyczyni się do zatrucia organizmu. W takiej sytuacji pomocny jest wskaźnik NNU (Net Nitrogen Utilization), określający ile procent białek jest wykorzystanych anabolicznie. Co ciekawe najlepszym naturalnym produktem, cechującym się najwyższym wskaźnikiem NNU jest jajko kurze i wynosi 48%. Oznacza to, że tyle aminokwasów zawartych w kurzym jajku zostanie spożytkowanych przez organizm do budowy nowych białek, a pozostała część (52%) będzie wykorzystywana w formie energii lub po prostu, nie strawiona, zostanie wydalona. Reasumując – im mniej energii będzie uwalniane przez białko, tym zdrowsze ono jest dla nas.

Zła gospodarka aminokwasowa, niedobór składników białkowych, doprowadza tak jak wcześniej wspomnieliśmy, do licznych schorzeń. Skąd jednak pojawiają się w organizmie człowieka takie deficyty? Pierwszy powodem jest na pewno monotonna, jednostajna dieta. Szczególnie weganie lub wegetarianie narażeni są na konsekwencje niedoboru białek i zmuszeni do szczególnego zwracania uwagi na kompozycje spożywanych pokarmów. Drugim czynnikiem są zaburzenia procesów trawienia, przyswajania lub transportu odżywczych substancji w przewodzie pokarmowym na skutek różnych schorzeń np.: osłabienie aktywności trzustki, naruszenie kwasowości żołądka, itp. Trzeci powód to przejadanie się. I tutaj zbyt duży nadmiar białka może stać się równie niebezpieczny jak jego niedobór. Należy pamiętać, że to nie ilość, lecz jakoś i zdolność przyswojenia białka przez organizm jest kluczową sprawą w prawidłowej gospodarce aminokwasowej. Czwarty powód to liczne wpływy czynników ekologicznych, piąty – czynniki genetyczne i mutacje.

Z punktu widzenia potrzeb naszego organizmu trzeba pomiętać o tym, że białka zbudowane są z 24 aminokwasów i sprawę odpowiedniej gospodarki aminokwasowe komplikuje fakt, że musimy dostarczać odpowiednią ilość nie byle jakiego białka, ale takich aminokwasów, jakich organizm potrzebuje. I warto sobie uświadomić, że najważniejszym białkiem naszego ciała jest kolagen, ale jest on zarazem najgorzej trawiony w przewodzie pokarmowym. Stąd szczególne trudności w pozyskaniu, np. hydroksyproliny, które występują tylko w cząsteczkach kolagenu. Skąd je organizm pozyska, jeśli ma problemy z jego trawieniem?

Dlatego wprowadzony na rynek przez Colway preparat białkowo-witaminowo-roślinny COLVITA, jest szczególnie godny uwagi ze względu na to, że posiada w swoim składzie zbiór naturalnych aminokwasów pochodzenia kolagenowego, tak niezbędnych do prawidłowego utrzymywania naszego ciała w optymalnej kondycji i zdrowiu. Jest to prawdziwa „bomba pepetydowa” o niespotykanej łatwości wchłaniania i rekordowym wskaźniku NNU na poziomie 99%. Oznacza to, że właśnie tyle aninokwasów zostaje przeznaczonych do budowy białek organizmu. Colvita wyczerpuje cechy żywności doskonałej!

Colvita i wolne aminokwasy w niej zawarte są najczystszą formą pożywienia. To doskonała odżywka dla naszego całego ustroju. Wchłaniają się bezpośrednio do krwi, prawie nigdy nie wywołują reakcji alergicznych. Dzięki nim można uzyskać rewelacyjne efekty profilaktyczne, a w połączeniu z Witaminą C-olway zdumiewające efekty kosmetyczne. Profilaktyka zawsze jest znacznie tańsza i mniej bolesna od leczenia, dlatego warto już dzisiaj sięgnąć po ten rewelacyjny preparat białkowo-witaminowy, z którym dbanie o zdrowie i urodę nigdy nie było tak proste. Z czystym sumieniem polecamy ten wyjątkowy i niezwykle skuteczny nutrikosmetyk, wokół którego narosły już prawdziwe legendy!

 

POTRZEBUJESZ POMOCY? MASZ PYTANIE? ZAPRASZAMY

Telefon komórkowy: +48 690 466773
Komunikator Skype: Bodycollagen
FaceBook: www.facebook.com/BodycollagenPolska

platnosci1
platnosci2
platnosci3
platnosci4
platnosci5
platnosci6
platnosci7
platnosci8
platnosci9
platnosci10